Memorandum pentru asigurarea direcției europene a Republicii Moldova Platforma Civică “Acțiunea 2012”, în calitate de reprezentantă a miilor de oameni prezenți la Marșul Unirii din 16 septembrie 2012 solicită Președintelui, Guvernului și Parlamentului să ia măsuri imperative pentru a garanta direcția europeană a Republicii Moldova.

Vă prezentăm din partea societății civile democratice din Republica Moldova o listă cu revendicări pentru asumarea faptică și nu doar declarativă a direcției europene:

1.Revizuirea Constituției

Revizuirea legii supreme este absolut necesară pentru a corespunde la noile realități democratice din Republica Moldova. Constituția trebuie să reflecte adevărul științific și anume, denumirea limbii de stat să fie Limba Română. De asemenea, trebuie introdusă o prevedere specială cu privire la menționarea expresă a posibilității unirii celor două state românești, dacă acest lucru reflectă voința populară.

2.Respectarea dreptului minorităților la conservarea limbii și culturii conform normelor europene

Diversitatea etnică oferă valoare unei societăți și este obligatoriu ca Republica Moldova să asigure condițiile necesare pentru predarea în limba maternă, pentru păstrarea culturii, concomitent cu obligativitatea cunoașterii limbii române, astfel încât inclusiv acești cetățeni să aibă șanse egale. Minoritățile au dreptul să cunoască limba de stat pentru a nu fi prizoniere ale unei anumite zone din Republica Moldova și pentru a putea desfășura activități în tot spațiul național.

3.Soluționarea conflictului transnistrean

De mai bine de 20 de ani, clasa politică din Republica Moldova nu a întreprins nicio măsură reală pentru a asigura suveranitatea, independența și integritatea statului. Rusia folosește regiunea transnistreană ca să țină Republica Moldova sub influența sa. Solicităm Parlamentului să ceară Federației Ruse, în mod clar și hotărât, să își retragă trupele de ocupație de pe teritoriul nostru până la 1 septembrie 2013. De asemenea, solicităm Guvernului să prezinte public soluția optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, validată printr-un referendum.

4.Scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii

PCRM încalcă legislația Republicii Moldova prin defăimarea însemnelor naționale. În plus, caracterul infracțional al acestei formațiuni politice a provocat victime prin suprimarea violentă a manifestațiilor democratice din aprilie 2009. Este absolut necesar ca cei vinovați pentru evenimentele din 2009 să fie aduși în fața instanței, iar Partidul Comuniștilor, împreună cu Vladimir Voronin, să răspundă pentru prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova și direcției europene a statului.

Termenul limită pentru a da curs revendicărilor enunțate mai sus este 1 ianuarie 2013.