Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a inițiat o amplă campanie de promovare a unității naționale sub genericul Lunile Tricolorului. În perioada 12 august – 12 octombrie o serie de evenimente vor avea loc pe ambele maluri ale Prutului, stuff printre care distribuirea de panglici tricolore și materiale informative, școli de Vară, organizarea de tombole și flashmob-uri în marile orașe, manifestații stradale la Chișinău și București.

 
Lansarea campaniei s-a făcut  marți, 12 august, când un tricolor uriaș de 150 m a fost desfășurat în cadrul Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, județul Harghita, la care participă români din jurul graniței și diaspora, parlamentari dar și autoritățile locale. Momentul va dura aproximativ 30 de minute și dorește să marcheze prin tricolor – simbol al identității și unității naționale – dorința de regăsire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat. Tricolorul respectiv va fi desfășurat apoi în mai multe orașe, printre care Iași, Bârlad, Cluj, Brașov, Argeș, Galați, Călărași iar în final va ajunge la Chișinău, unde pe 14 septembrie va fi organizată o manifestație stradală, menită să îi aducă la un loc pe cei cu simțire românească, uniți de istorie, cul
tură, limbă și religie.
 
La Bârlad, în perioada 18-22 august va fi organizată o Școală de Cultură și Afirmare Românească, care are în vedere pregătirea, stimularea și valorifica
rea potențialului tinerilor unioniști, prin prezentarea unor modele românești autentice, susținerea unor prelegeri de istorie, etnologie, management cultural și de proiect, de dezvoltare personală, precum și prin desfășurarea unor activități aplicative. În București, toți cei care conștientizează necesitatea apropierii celor două state românești vor putea participa la activități organizate cu ocazia zilelor de 27 august – Ziua Națională a Republicii Moldova și 31 august – Ziua Limbii Române.
 
Începând cu 15 septembrie se va desfășura în toată țara un concurs sub forma unei tombole, la care se va putea înscrie oricine, având șansa de a câștiga o excursie în Basarabia pe 1 Decembrie, dar și multe alte premii. Concomiten un milion de panglici tricolore vor fi împărțite tuturor participanților la concurs, dar și în școlile și liceele din Basarabia. Punctul final al campaniei va fi pe 12 octombrie, când vor fi anunțați câștigătorii la tombolă, în cadrul celei mai ample manifestații unioniste desfășurate la București, unde sunt așteptați 15.000 de participanți.