izvoruUnioniștii de pe ambele maluri ale Prutului, Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, s-au adunat în luna lui gustar în centrul României, participând la a XII-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului pentru Românii de Pretutindeni.

La eveniment au participat lideri ai comunităților istorice de români din jurul României – Voievodina, Timoc, Ungaria, Maramurșul istoric, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei – care au vorbit despre problemele cu care se confruntă în păstrarea și afirmarea identității naționale în țările respective.

Principalele personalități politice care au dat curs invitației de a participa la Universitate au fost domnul Ministru al Afacerilor Externe Titus Corlățean, doamna senator Ecaterina Andronescu, domnul deputat Eugen Tomac, domnul deputat basarabean Valeriu Saharneanu și domnul Cristian Diaconescu, candidat la alegerile prezidențiale din anul curent.

Voluntarii unioniști s-au implicat activ la Universitatea de Vară. În a doua zi a lucrărilor a fost lansată campania “Lunile Tricolorului”, militanții Acțiuneii 2012 desfășurând pe dealul din apropierea stațiunii Izvoru Mureșului unui tricolor de 150 de metri, care în următoarea lună va fi desfășurat în numeroase alte orașe românești, culminând cu marea manifestația unionistă de la Chișinău din 12 septembrie.

Sesiunea de dimineață a zilei de miercuri a fost animată de voluntarii Acțiunii 2012 și a Tinerilor Moldovei, împreună cu ardelenii din Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș sau din Toplița, care au dezbătut despre importanța afirmării identității românești și despre al treilea obiectiv național al începutului de secol 21, după integrarea în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și aderarea la Uniunea Europeană: Unirea României cu Republica Moldova. Voluntarii au luat act de faptul că, urmare a efortului lor neîncetat din ultimii ani, subiectul Unirii a pătruns pe agenda publică și politică din cele două state românești, devenind o temă majoră a campaniei electorale prezidențiale. S-a constatat că în România există un consens la nivelul întregului spectru politic pentru Unire, atât președintele cât și premierul țării noastre pronunțându-se pentru. Cu toate acestea, voluntarii unioniști de pe ambele maluri ale Prutului conștientizează că ei sunt România și vor acționa permanent pentru înfăptuirea Unirii. Chiar dacă pentru unii este interzisă, pentru alții imposibilă, de noi Unirea este dorită și o vom realiza!

Șederea în inima Carpaților a fost și prilej pentru voluntarii noștri să viziteze – pentru basarabeni în premieră – Lacul Roșu, Cheile Bicazului și să efectueze ascensiunea Pietrei Singuratice, un colț stâncos ce oferă o panoramă uluitoare. În toate aceste locuri, văile au răsunat de scandările “Doar o țară am și asta o iubesc, Basarabia Pământ Românesc!” și “Trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”

Lucrările Universității de Vară s-au încheiat în ziua sărbătorii Sfintei Marii, printr-o slujbă la Mânăstirea Izvoru Mureșului, oficiată de Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei. Steagul tricolor a fost din nou desfășurat și binecuvântat cu apă sfințită, iar apoi arhiereul a pus să fie scris pe el: ”Iubită soră Basarabie, îndrăznește! Te așteptăm, te iubim, noi cei care trăim aici în Carpați. Dumnezeu să binecuvânteze România de la Nistru până la Tisa și de la Hotin până la mare. Cu dor sfânt, de la frații tăi dintotdeauna!” și a semnat ”Ioan al Munților, la 15 august 2014, Mănăstirea Izvoru Mureșului, România”.

Astfel hrăniți spiritual, voluntarii unioniști ai Acțiunii 2012 și ai Tinerilor Moldovei au plecat din Ivoru Mureșului, păstrându-și în gând și voind a săvârși cât mai grabnic Unirea pentru a nu mai fi niciodată despărțiți. Prima reîntâlnire va fi pe 14 septembrie la marșul unionist din Chișinău.