La 1 Decembrie 2013 se împlinesc 95 ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia. Pe lângă activitățile tradiționale desfășurate în Cetatea Unirii, în acest an, Ziua Națională a Tuturor Românilor va acoperi în sărbătoare și cea de-a doua capitală românească – Chișinăul.

guvern_event Astfel, 1 Decembrie 2013 va începe la Chișinău cu un moment solemn. Suflarea românească din Basarabia se va afla, de dimineață, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a depune flori la picioarele marelui voievod, apărător al identității noastre naționale. Vom continua cu un maraton al Unirii, pentru a arăta, în acest moment simbolic, că o minte sănătoasă trebuie să se afle într-un corp sănătos. Iar un panou cu o imagine autentică de la Alba-Iulia din 1918 vă va aștepta, pe parcursul întregii zile, în Scuarul Europei – vă puteți alătura și fotografia în atmosfera de sărbătoare a acestei date memorabile pentru întreg neamul românesc, însuflețită de muzică patriotică.

Spiritualitatea românească se va bucura de atenție la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde va fi inaugurat un cinematograf religios sub cerul liber, pentru ca și în această zi să ne putem bucura de binecuvântarea Domnului, cum am făcut-o și cu 95 ani în urmă.

Manifestația centrală a zilei de 1 DECEMBRIE 2013 va fi crearea unui lanț uman în jurul Guvernului, sub forma unei uriașe hore a Unirii. Prin acest gest vom arăta modalitatea prin care Basarabia va reveni la Patria-Mamă: prin unirea tuturor, în același efort, cu drag. În acest caz, clădirea Executivului îi reprezintă pe toți românii dintre Prut și Nistru, iar cercul viu – țara.

Vom continua la „Ginta Latină”, unde artiști consacrați și tineri talentați vor intona melodii de suflet, alături de intelectualii basarabeni care ne vor vorbi despre semnificația acestei zile, pentru noi – românii dintre Prut și Nistru. Vom încheia în stil de sărbătoare în Piața Marii Adunări Naționale, unde pe fundalul unui concert extraordinar, vom lansa 95 de lampioane care vor ridica spiritul acestei zile la cer.

Programul Zilei Naționale a Tuturor Românilor, 1 Decembrie 2013 la Chișinău:

09.00– Depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Permanent, pe parcursul zilei, se va sta de Gardă la Tricolorul amplasat în apropiere ca simbol al sărbătorii

10.00 – „Maratonul de 1 decembrie”. Pornim de la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de la intrarea în parcul „Valea Morilor”

11.00 – Inaugurarea unui cinematograf religios în aer liber. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” 14.00 – Manifestația „ÎnCercUnim Guvernul”. Pornim din Scuarul liceului „Gh. Asachi”

14.00 – Manifestația „ÎnCercUnim Guvernul”. Pornim din Scuarul liceului „Gh. Asachi”

16.00 – Spectacol de suflet la Teatrul „Ginta Latină”

19.00 – Spectacol cu muzică, lumini pe cer și o Horă a Unirii în PMAN

10:00-19:00: Un panou cu o imagine autentică de la Alba-Iulia din 1918 vă va aștepta în Scuarul Europei – vă puteți alătura și fotografia în atmosfera de sărbătoare a acestei date memorabile pentru întreg neamul românesc, însuflețită de muzică patriotică.

1 decembrie 2013 chisinau sarbatoare   Evenimentul pe Facebook: https://www.facebook.com/events/174010896137473/ Toate detaliile actualizate, despre sărbătoarea de la Chișinău dar și despre cea de la Alba Iulia, găsiți pe blogul http://1decembrie1918.wordpress.com/ Cei care nu reușesc să plece din localitatea lor spre Alba Iulia sau Chișinău, sunt rugați să susțină campania ARBOREAZĂ TRICOLORUL PENTRU UNIRE.