Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, în calitatea de membru al Platformei Civice Acțiunea 2012, în parteneriat cu Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, au desfășurat în perioada 8 iulie – 11 iulie 2013, la Bran, programul de perfecționare pentru profesori din Republica Moldova „Istoria de lângă noi”.

Peste 30 de profesori din cele mai prestigioase instituții de învățământ preuniversitare din Republica Moldova au participat, timp de 4 zile, la cursuri susținute de importanți profesori, istorici și analiști din România. Prof. Univ. Radu Baltasiu, ex. Prim-ministrul Republicii Moldova Mircea Druc, conferențiar col. Ion Petrescu precum și Lulea Marius, Eugen Popescu și Mihai Nicolae co-președinți Acțiunea 2012, au ținut acestora prelegeri cu privire la importanța geopolitică a spațiului românesc în contextul european și Euro-Atlantic, spațiu care cuprinde ambele state românești într-o perspectivă unitară europeană.

Obiectivele proiectului sunt de a oferi un cadru favorabil de conlucrare a profesorilor din Republica Moldova în vederea promovării istoriei și a valorilor naționale, de interacționare cu omologii din România și de stabilire a unor activități ulterioare comune a cadrelor didactice în spațiul românesc, indiferent de frontiere.

„Educația a reprezentat principala armă a românismului în Basarabia iar profesorii de acolo sunt adevărații eroi care au luptat cu tancurile rusești din Transnistria. Acest proiect este un semn de respect față de elita intelectuală basarabeană iar cursurile au rolul de a le prezenta contextul geopolitic cu perspectivele sale reale și iminente de unire a celor două state românești”, a declarat co-președintele Acțiunea 2012, Lulea Marius. De activitățile Programului Educațional “Istoria de lângă noi” vor beneficia direct 60 de cadre didactice din Republica Moldova. Dintre aceștia, 30 de profesori sunt angajați ai instituțiilor școlare din Chișinău și 30 din raioanele Republicii Moldova. Programul va continua și în luna august cu o sesiune cu peste 30 de participanți.