“Nici un om politic responsabil nu va fi împotriva unirii, dar trebuie să vedem ce este realizabil, în ce interval de timp. Aduceți-vă aminte că eu am lansat ideea celor două state românești în 1991, în ideea că vom putea urma modelul german și să unificăm cele două state” a declarat Adrian Năstase, prim-ministru între anii 2000-2004. El consideră că orice presiune și efort de a marca identitatea comună sunt extreme de utile în acest sens. Radu Vasile, prim-ministru între anii 1998-1999, vede ca și căi de acțiune strângerea legăturilor culturale, sportive și mai ales economice. În opinia lui Vasile, procesul va fi unul natural, pe care l-ar îmbrățișa cu toată dragostea.

Fost primar al Bucureștiului și apoi prim-ministru în guvernul CDR, Victor Ciorbea spune că “nu trebuie să lăsăm să adoarmă fie și pentru o clipă această luptă permanentă pentru consolidarea ideii de unitate națională și acțiune efectivă pentru refacerea unității naționale a românilor de dincolo și de dincoace de Prut”. Ciorbea consideră că România trebuie să fie parte direct a procesului de negociere privind Transnistria iar relațiile politice, sociale, economice, culturale cu “Basarabia noastră, a tuturor românilor” trebuie întărite.

Anul acesta s-au împlinit 200 de ani de la prima anexare a Basarabiei la Imperius Rus, pe 16 mai 1812. Cu această ocazie au avut loc manifestații de marcare a evenimentului pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău peste 7 000 de oameni cerând unirea cu România.