După finalizarea manifestațiilor din sfânta zi de 1 Decembrie, Platforma Civică Acțiunea 2012 lansează o nouă campanie menită să apropie populația de pe cele două maluri ale Prutului.

Dacă campania "Unirea în zece motive" s-a adresat populației din Republica Moldova, "Obiectiv: Basarabia" vine în întâmpinarea nevoii de informare a populației din România, cu precădere din orașele mici și din mediul rural.

În luna decembrie vor fi distribuite pliante în majoritatea județelor din România cu argumente pentru care Basarabia trebuie să revină la țară.

Mai jos aveți textul pliantului și imaginea .jpg, vă invităm să promovați mesajele din el în discuțiile cu toți cei din dreapta Prutului.

1.Basarabia este parte a spațiului locuit dintotdeauna de români. Circa 3 milioane de români din Republica Moldova sunt separați de noi, ca urmare a ocupației sovietice. Această nedreptate trebuie reparată.

2.Multe dintre urmele lui Ștefan cel Mare pot fi găsite peste Prut, în cetăți și mănăstiri, dovezi ale identității neamului nostru.

3.Sute de mii de ostași români și-au dat viața pentru unitatea, libertatea și integritatea spațiului românesc. A ascunde această realitate ar însemna să ne mințim pe noi înșine

4.Pentru simplul fapt că erau români și pentru că și-au dorit să rămână ai României, basarabenii au fost deportați, înfometați, închiși, torturați, uciși, o treime din populația Basarabiei fiind exterminată de Stalin. În pofida acestui fapt, dorința de reunire cu Patria-Mamă a rămas în mințile și inimile multora dintre basarabeni.

5.Zecile de mii de tineri curajoși care au scandat lozinci pentru unire și au arborat tricolorul românesc în aprilie 2009, la Chișinău, reprezintă o generație care nu mai tolerează să-i fie călcată în picioare identitatea românească.

6.Realizarea unificării celor două state românești va însemna restaurarea unității de limbă, etnie, religie, cultură.

7.Numeroase personalități culturale, științifice și politice ale României sunt originare din Basarabia: scriitorii Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Alexei Mateevici, Constantin Stere, Paul Goma, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, mareșalul Alexandru Averescu, lingvistul Eugen Coșeriu, actorii Colea Răutu, Iurie Darie, Stela Popescu și mulți alții;

8.O Românie reîntregită ar fi mai diversă socio-cultural prin contactul cu mai multe comunități etnice. În același timp, partidele politice menținute pe criterii etnice și-ar pierde din influență, procentul minorității maghiare scăzând considerabil, iar a celei ruse nedepășind 1% din totalul populației de 25 milioane de locuitori.

9.Oamenii de stiință susțin că mărimea populației și a teritoriului sunt cele mai importante caracteristici care influențează potențialul unei țări pe termen lung. Prin unificarea cu Republica Moldova, România ar câștiga la capitole precum forța de muncă, investiții, industrie textilă și alimentară, suprafață agricolă și potențialul turistic.

10.Un stat mai mare este unul mai puternic din punct de vedere politic și economic. După unificare, importanța României pe plan european și mondial ar crește substanțial.

Este anul 2011 și e timpul să reintrăm în normal.

Primul pas: ceea ce ne-a fost luat în mod nedrept să revină acasă prin unirea Republicii Moldova cu România.

Este datoria noastră morală să facem presiuni asupra clasei politice de la București. Este timpul ca NOI să cerem să se facă dreptate, altfel lucrurile nu se vor schimba niciodată.

BASARABIA e ROMÂNIA!

-----------------------------------------------------------------

Cei care pot să ajute la distribuția pliantelor sunt rugați să o facă contactând Platforma civică Acțiunea 2012.