Cu ocazia Zilei Tricolorului, Platforma Civică Acțiunea 2012 a solicitat domnului Mircea Druc, fostului Prim-Ministru al Republicii Moldova și doamnei Maria Saharneanu de la Radio Vocea Basarabiei opiniile personale cu privire la faptul dacă mai reprezintă astăzi drapelul Republicii Moldova un simbol al românismului.

Maria Saharneanu: „Dintr-un punct de vedere - da - tricolorul spune că în Republica Moldova sunt români, dar pe de altă parte însemnul distinctiv de pe el - stema RM - sapă la diferențierea noastră. Grație acestui însemn, oricine și oricând ne poate pune în colț, insistând asupra menținerii statului RM, deși ne convingem pe zi ce trece că eforturile depuse pentru edificarea lui - un stat artificial - nu au cum se încununa de succes. Cred că asistăm la o zădărnicie, la un sacrificiu fără de noimă, dar care bate țăruși în mentalitatea populației din RM. Deja sunt generații educate în baza conceptului “Republica Moldova - patria mea” și va fi greu să fie convinse că tricolorul cu stema RM a fost o soluție temporară. Cu cât mai repede ne vom regăsi sub un singur tricolor, cu atât mai bine pentru națiunea română."

Mircea Druc: ,,După limba oficială și grafia latină (31 august 1989), tricolorul cu stemă, adoptat de Sovietul Suprem al RSSM la 27 aprilie 1990, a însemnat încă un pas pe calea desprinderii celor șase județe basarabene de Imperiul Sovietic. Cei care simt, intuiesc sau cunosc exact ce înseamnă "românism" nu fac o problemă din acest eveniment. Astăzi cuvântul "Basarabia" și aspirațiile românilor basarabeni semnifică ceva mai substanțial decât noțiunea de "românism" în diversele ei interpretări din crestomațiile școlare."  

Platforma Civică Acțiunea 2012 invită toți doritorii să-și publice opiniile în legătură cu acest subiectul. Comentariile voastre le puteți publica aici – romanism.ro, iar cele mai pertinente opinii vor fi postate direct pe site-ul nostru.