Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 condamnă în termenii cei mai duri decizia Guvernului Republicii Moldova, în frunte cu premierul Vlad Filat și ministrul Educației Mihai Șleahtițchi, de a elimina disciplina de studiu ,,Istoria românilor” din programa școlară a instituțiilor de învățământ preuniversitar.

Organizațiile componente ale Platformei Civice ACȚIUNEA 2012 consideră că excluderea materiei ,,Istoria românilor” din curricula școlară și înlocuirea acesteia cu disciplina ,,Istorie”, care comasează elemente de istorie universală, istorie națională și istorie regională, reprezintă un atentat la conștiința națională a românilor basarabeni pe care numai regimul comunist al lui Vladimir Voronin a mai îndrăznit să îl pună în practică.

Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 solicită respectuos Guvernului și Ministerului Educației din Republica Moldova să revină asupra hotărârii de a înlocui materia ,,Istoria Românilor” cu disciplina ,,Istorie”. Lansăm un apel către societatea civilă și către politicienii din Republica Moldova și România de a întreprinde acțiuni de informare și contestare a acestei măsuri a Guvernului R. Moldova, care ignoră adevărul științific și care este profund antiromânească și reprezintă, în esență, o revenire la intențiile de a se promova la nivel de stat ideologia pseudo-națională moldovenistă.

Reamintim Guvernului Filat că aceia dintre noi care am ieșit în stradă pentru dărâmarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin în 7 aprilie am făcut-o nu pentru a aduce la putere un nou regim antiromânesc dar pentru a sprijini un guvern democratic, fidel pricipiilor europene, care încurajează afirmarea identității și a dialogului, inclusiv referitor la aspectele trecutului comun al românilor de pe cele două maluri ale Prutului. Nu am uitat pentru ce am luptat în 7 aprilie și nici pe cei care au murit pentru acele idealuri. Deși sperăm să nu fie nevoie, o putem lua oricând de la capăt.

11 august 2011

Platforma Civică ACȚIUNEA 2012

Asociația 21 Decembrie 1989

Asociația Obștească ,,Memoria”

Asociația Obștească Academia de știinte a Mediului

Asociația Onoare și Patrie

Asociația Studențească a Universității Naționale de Muzică București

Asociația Studenților Basarabeni Craiova

Asociația Studenților din Zurich

Asociația Studenților Români din EPFL (Lausanne)

Asociația Tighina

Asociația universitară Eminescu din Geneva

ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor) Iași

Basarabeni Media Group

Casa Românilor din Elveția

Cercul elevilor basarabeni din Bacău

Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați

Consiliul Mondial Român

Consiliul Român American

Deșteptarea

Dorobanții

Faptă Nu Vorbă

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Fundația Grigore Vieru

Fundația Națională pentru Românii de Pretututindeni

Grupul de Inițiativă al Românilor Basarabeni Suceava

Honor et Patria

Institutul Frații Golescu

Liga Studenților Basarabeni din București

Liga Studenților Basarabeni din Ploiești

Liga Studenților Basarabeni din Timișoara

Organizația Studenților Basarabeni din București

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara

Spirit Românesc