Sâmbătă, 25 iunie, în cadrul adunării generale a grupului de inițiativă „Anul 1812” a fost luată decizia de transformare a grupului în organizație nonguvernamentală, sub numele de Mișcarea Civică „Anul 1812”, al cărei președinte a fost desemnat istoricul Ion Negrei. Peste 1000 de persoane și organizații, printre care și toate organizațiile componente ale Platformei civice Acțiunea 2012, au semnat declarația inițiată de grup în data de 15 mai , care și-a stabilit drept obiective culturalizarea societății civile prin conștienzarea trecutului istoric al R. Moldova, organizarea mai multor manifestații pe parcursul unui an cu privire la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist și convingerea instituțiilor abilitate de a introduce disciplina Istoria Românilor la examenele de Bacalaureat.

La evenimentul găzduit de Uniunea Scriitorilor au participat oameni de cultură istorici, jurnaliști și simpli cetățeni, în semn de solidaritate și susținere față de membrii grupului de inițiavă. Printre invitați s-au aflat Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău, care a adresat un mesaj de felicitare inițiatorilor Mișcării și care a subliniat importanța cunoașterii istoriei autentice, Alexandru Moșanu, Membru de Onoare al Academiei Române, președintele Grupului de inițiativă „Anul 1812”, Constantin Tănase, directorul fondator al Cotidianului TIMPUL, președintele fundației cultural-istorice „Anul 1812”, Ion Negrei, președintele al Asociației Istoricilor din R. Moldova, istoricii Mihai Tașcă Demir Dragnev, Gheorghe Negru, precum și scriitorii Nicolae Dabija și Arcadie Suceveanu.

Pe această cale, Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 salută constituirea Mișcării Civice ,,Anul 1812” și își afirmă sprijinul pentru realizarea obiectivelor acesteia, în speranța clarificării și mediatizării tuturor aspectelor referitoare la actul anexării părții de răsărit a Principatului Moldovei de către Imperiul Rus precum și a apropierii dintre cetățenii celor două state românești de astăzi. 26 iunie 2011 Platforma civică ACȚIUNEA 2012