Eroii români basarabeni căzuţi la datorie în războiul moldo-rus din 1992 au fost omagiaţi la Varnița. 

Noi, la 21 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru, Alexei Paluță președintele Asociației Tighina, membra componentă a Platformei Civice Acțiunea 2012,  alături de rude ale combatanților în război, directorii școlilor românești din Tighina și Tiraspol – Maria Roibu, respectiv Ion Iovcev și Raisa Pădurean, precum și elevi care studiază la Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina, împreună cu parlamentarul Iurie Apostolachi, au participat la o slujbă de pomenire și și-au exprimat recunoștința față de sacrificiul celor care și-au pierdut viața în războiul din 1992.

,,Avem obligația de a-i respecta și nu-i uita pe cei care și-au jertfit viața aici”, a precizat Alexei Paluță la evenimentul de comemorare.

Tot în contextul împlinirii a 21 de ani de la începutul războiului moldo-rus, Asociația Tighina a dăruit veteranului Grigore Barcaru un laptop și o sumă de bani. Grigore Barcaru, originar din Corjova, avea 15 ani când a pornit la luptă cu două automate în mână și după o lună de război a revenit acasă cu picioarele amputate. O mină care a explodat în apropierea sa i-a curmat desfășurarea firească a vieții. În prezent, acesta se află internat la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare din Chișinău.

Ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuți războiul de pe Nistru (1990-1992). Deși în fiecare an au loc întruniri la nivel înalt și runde de inițiere a negocierilor sau chiar negocieri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean, problemele românilor basarabeni care locuiesc, lucrează și învață în regiunea separatistă nu își găsesc rezolvare.