Alianța pentru Centenar, grupul civic care aduce în spațiul public românesc mesajul comun a 130 de organizații naționale și din Diaspora, solicită dialog cu conducerea partidelor politice, îndeosebi a celor parlamentare, pe teme de interes pentru România și Republica Moldova, în cursul săptămânii 4-10 decembrie 2017.

Mișcarea unionistă solicită clasei politice ca săptămâna care urmează după Ziua Națională a României, pe care o sărbătorim pe 1 Decembrie în amintirea Marii Uniri din 1918, să fie prilej de reafirmare a angajamentului de solidaritate pe toate planurile față de țara de lângă noi care simte și vorbește românește, precum și de realizare a unor fapte concrete în beneficiul tuturor românilor care trăiesc în afara țării, în special a fraților noștri din Republica Moldova.

Alianța pentru Centenar își reafirmă caracterul apolitic, non-ideologic și echidistant față de toate forțele politice din România și Republica Moldova, invitând la discuții constructive toate partidele românești, pe marginea repunerii Basarabiei pe agenda publică a Parlamentului și Guvernului României, între celelalte subiecte de interes major.

„Facem apel la forţele politice din România să înceapă dialogul despre Basarabia imediat după 1 Decembrie şi să colaboreze şi chiar să folosească expertiza societăţii civile. De asemenea, ne dorim un dialog sincer pe marginea Centenarului, care ar trebui să devină un prilej de coagulare a societăţii românești în jurul Reîntregirii, ca obiectiv de țară”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, componentă a Alianței pentru Centenar.

Alianța pentru Centenar consideră că tema Reîntregirii, la care a achiesat în campania electorală din 2016 majoritatea partidelor din actuala legislatură parlamentară, în mare măsură abandonată de clasa politică din România, în ciuda interesului crescând de care dezideratul Unirii se bucură în rândul românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În mod concret, Alianța pentru Centenar ține să le aducă aminte forțelor politice din România importanța respectării promisiunilor și angajamentelor făcute anul trecut cu privire la interconectarea energetică dintre țara noastră și Republica Moldova, accesul liber pe piața muncii din România a cetățenilor moldoveni, crearea spațiului mediatic comun, precum și coordonarea cu societatea civilă a eforturilor de marcare a Centenarului.

Organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar din Republica Moldova vor sărbători Ziua Națională a României la Chișinău, unde pe 2 decembrie va avea loc Marșul Unirii, cu începere de la ora 14:00 și cu pornire de la monumentul lui Ștefan cel Mare.

2018 este despre Basarabia!

 

Biroul de presă Platforma Unionistă Acțiunea 2012