Povestea proiectului „Cunoaște-ți Frații” a început neoficial în 2015, undeva într-un cămin studențesc al Universității din Ploiești, unde conducerea Acțiunii 2012 se retrăgea pentru o ședință de 3 zile. 

 

Atunci am gândit și demarat proiectul „Cunoaște-ți Țara”, proiect ce avea ca scop aducerea a 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, într-o excursie de 3 zile în România, în special cei din zonele defavorizate care nu au avut posibilitatea de a-și vedea vreodată țara cu ochii lor. 

 

Timp de 3 ani am dus acest proiect social numit „Cunoaște-ți Țara” pe umerii noștri pentru a sparge orice stereotip existent a românilor din stânga Prutului față de România și rezultatul final a fost: 90.000 de basarabeni au venit prin acest program, fie ei români sau ucraineni sau găgăuzi.

 

În 2019, odată cu noua echipă a Acțiunii 2012, am constat că aceiași problemă care exista în 2015 cu privire la basarabenii care nu și-au văzut țara, există și la cei de pe teritoriul României care nu și-au mai văzut cealaltă bucată de țară, Basarabia.

 

Stereotipuri sau prejudecăți cu privire la limba vorbită, identitatea, simpatiile fraților de peste Prut, fie și la vinul băut sau la peisajele Moldovei lui Ștefan cel Mare, aceste stereotipuri sunt prezente în societatea românească, iar eforturile pentru a face un asemena proiect sunt pentru a sparge pentru totdeauna bariera de mituri de pe Prut.

 

Hai cu noi să-ți Cunoști Frații

Excursiile pot fi vazute pe www.actiunea2012.ro/cunoastetifratii